Fjärilshuset – en tropisk regnskog i Stockholm

Idag besökte jag Fjärilshuset i Hagaparken för att återigen kliva in i en varmare miljö (jag var ju i Edvard Anderssons växthus i Bergianska senast). Här finns flera olika trädgårdsrum här inne och inne hos fjärilarna är det regnskogsklimat så att kameralinsen immande igen. Det är riktigt fint uppbyggt och det är nog en perfekt miljö för dessa fjärilar som inte var så väldigt aktiva den här mörka decemberdagen men några stora flygfän såg jag. Det finns ett problem här….det är lite av dagismiljö då barn har springtävling i gångarna men det kanske inte är meningen att man ska komma hit och meditera, jag förstår att barnen tycker att det är spännande. Man kan även gifta sig här inne….!?

 

Fjärilshuset är 3000 kvadratmeter stort och temperaturen understiger aldrig 25 grader. Det ska finnas ungefär 400 fjärilar av olika arter här inne men idag såg jag kanske 10 st.
Ett par från Sydeuropa frågade om jag ville fotografera dem och för att få effekt på bilden så gick mannen fram till en växt där det satt två jättefjärilar helt stilla. Han ruskade om växten så att de enorma fjärilarna började flyga runt dem och sa att jag skulle skynda mig att fotografera.

Vi svenskar är ju lite försiktiga med naturen och de vilda djuren men sydlänningar verkar inte ha samma syn på djur och den här gången protesterade jag inte eftersom jag annars inte skulle ha fått se fjärilarna flyga.
Det var en plåga att komma ut i det svenska klimatet igen men nu vet jag vart jag ska åka om jag behöver regnskogsklimat. Det är öppet alla dagar på året och inträdet är 80 kronor och det finns café.

Trädet till vänster är ett Silkesträd (Chorisia speciosa) Märkligt svensk namn….jag förknippar silke med något lent…inte så här galet taggigt. Men vem vet…kanske namnsättaren varit kraftigt ironisk? Men så läste jag att frökapslarna har silkesliknande hår som används till att stoppa dynor, kuddar och jackor med.

 

Om du är rättighetsinnehavare och har invändningar kontakta gärna oss via vår kontaktform.

Källa: gardener.blogg.se.

Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag