Hjälp till i hus och gårdar Skansen

Hur levde man förr? Hur bodde man och vad behövde göras på en svensk gård? På Skansen kan du resa bakåt i historien och få vara med och hjälpa till i flera av våra hus och gårdar.

Hälsa på i Hornborgastugan. I den lilla stugan bodde en hel familj för över hundra år sedan och här kan du få hjälpa till med deras sysslor. I juni när träden växer passar vi på att göra vispar av björken, vi skalar kvistar och buntar ihop dem. I skogen bakom stugan kan du få följa med och plocka ved. Det finns också fler spännande saker att göra! Hornborgastugan, juni-augusti, 11-16.30.   

Posten kommer! Kom till Posthuset och hjälp Posten med att leverera ett brev till närmaste postgård. Du får ha på dig postmössan och postväskan och i handen har du näverluren som du får blåsa i när du kommer till gården. När du är klar med din postgång så får du en belöning i form av fri entré för hela familjen till Postmuseum. Posthuset, juni-augusti, 11-17. 

Gårdens sysslor i Back Mats stuga. I Back Mats stuga finns det mycket att göra. Ibland lagar vi mat eller bakar inne i stugan och andra dagar är vi ute på gården och tvättar. Det finns också plats för lekar, vi spelar kula och gör barkbåtar som vi provseglar i diskbaljan.
Moragården, 19-20 juni, juli, 11-16.30.  

Hjälp till i Finngården. I Finngården köpte man inte så många saker utan man gjorde det mesta själv. Av näver gjorde man bland annat skor, askar och väskor och här får du prova på att slöjda med näver. Återbruk var viktigt och vi repar upp gamla ylletyger och gör nytt garn av dem.
Finngården, juni 11-16.30.  

Kom och hjälp Bengta, Per och Emil. Hälsa på hos familjen Åkesson, Skånegårdens sista invånare som bodde här mellan 1912 och 1925. Det är mycket som ska skördas i trädgården och Bengta har satt upp en trasmattsväv. Som vanligt behöver vatten och ved bäras in i stugan och djuren ska matas. Vissa dagar är det kläder som ska tvättas och ibland behöver kaffe rostas och malas.
Skånegården, 1 augusti-30 september, 11-16.30. 

 

Alla Foto: Marie Andersson

Om du är rättighetsinnehavare och har invändningar kontakta gärna oss via vår kontaktform.

Källa:/www.skansen.se.

Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag