Regionfullmäktige föreslås nytt beslut om genomförande av bussterminal vid Slussen
Trafiknämnden har haft ett extra möte den 7 januari för att diskutera ökade kostnader vid bygget av den nya bussterminalen vid Slussen. De föreslår nu en ökning av investeringsbudgeten med […]
Alla lärare saknar utbildning – särskola förlorar tillståndet
Såväl lärarna som rektorn saknar utbildning – och bara två elever läser på gymnasiesärskolan i Stockholm. Nu har Skolinspektionen beslutat att omedelbart dra in huvudmannens tillstånd. Ett bolag som driver […]
Tyresta nationalpark
Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden. Området har en av de finaste urskogarna söder om fjällregionen och 1993 inrättades Tyresta nationalpark […]
PROFESSIONELLT FISKE I STOCKHOLM
Vårt team består av riktiga proffs inom området. Vi vet en stor mängd olika fiskeplatser i Sverige. Var, när och med hjälp av vad man får napp. Med tiden har […]
Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag
Tillverkning av fnöske
Ett av de äldsta sätten att göra eld är att använda sig av eldstål och flinta. Vid sidan av stål och flinta behövdes även fnöske för att fånga upp gnistan. Denna teknik användes ända in på andra hälften av 1800-talet då tändstickor kom i allmänt bruk.
Fnöske framställs av en fnösketicka som växer på döda och skadade björkar eller bok. Det är ett lättantändligt material som inte brinner men glöder mycket bra. Fnösket är det ljusbruna, läderartade lager som finns under det hårda, gråvita skalet.
Det bästa fnösket framställs av tickans topp. I färskt tillstånd kan man direkt bearbeta tickan annars behöver den blötläggas i vatten.Man börjar med att tälja bort det gråvita skalet på ovansidan av svampen. Även mycelkärnan och svampens sporer tas bort. Toppen bultas sedan försiktigt med en träklubba till en ca 4 mm tunn kaka.För att fnösket lätt ska börja glöda måste den läggas i en lutlösning över natt. Lutlösningen blandas av lika delar björkaska och vatten. Förr i tiden använde man gjutjärnsgrytor som man kokade luten i. Idag kan man använda sig av rostfria kärl eller plasthinkar. När man slår gnistor med eldstål och flinta används bara en liten bit av fnösket. Fnösket måste rivas lite i kanten så att det får en luddig yta för att lättare fånga upp gnistan. För att få igång elden kan det glödande fnösket läggas ihop med enebark och torrt gräs i en näverrulle. Sedan blåser man tills en låga slår upp.
På bilden ovan syns en ticka, en skalad topp och det färdiga fnösket.
Källa: Museipedagog Erik Sjöqvist, Skansen.