En kulturell krog värd en omväg
NATURLIGT KOMPLEMENT Sven-Harrys är ett konstmuseum med egen krog. Foto: Linda Forsell En kulturell krog värd en omväg Maten är inga kontsverk. Men restaurangen är ett trevlig sällskap till det […]
Skokloster Castle
The owner, General Wrangel, died in battle in 1676. About the Skokloster Castle Skokloster Castle, built in the baroque style between 1654 and 1676, is one of the mayor monuments […]
Norrtäljebor kan få avancerad ögonsjukvård utan att behöva resa
Norrtälje sjukhus arbete i samarbete med S:t Eriks Ögonsjukhus för att optimera tillgången till högspecialiserad ögonsjukvård för lokalbefolkningen. Det nya arbetssättet möjliggör att patienterna inte behöver resa långt för att […]
Kompetenscentrum Stockholm är ett föredöme
Kompetensarena Stockholm är ett föredöme för andra regioner när det gäller att stärka det svenska kompetensförsörjningssystemet. Bättre samverkan mellan olika aktörer och ökat bidrag är centrala behov som pekats ut […]
Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag
Tillverkning av fnöske
Ett av de äldsta sätten att göra eld är att använda sig av eldstål och flinta. Vid sidan av stål och flinta behövdes även fnöske för att fånga upp gnistan. Denna teknik användes ända in på andra hälften av 1800-talet då tändstickor kom i allmänt bruk.
Fnöske framställs av en fnösketicka som växer på döda och skadade björkar eller bok. Det är ett lättantändligt material som inte brinner men glöder mycket bra. Fnösket är det ljusbruna, läderartade lager som finns under det hårda, gråvita skalet.
Det bästa fnösket framställs av tickans topp. I färskt tillstånd kan man direkt bearbeta tickan annars behöver den blötläggas i vatten.Man börjar med att tälja bort det gråvita skalet på ovansidan av svampen. Även mycelkärnan och svampens sporer tas bort. Toppen bultas sedan försiktigt med en träklubba till en ca 4 mm tunn kaka.För att fnösket lätt ska börja glöda måste den läggas i en lutlösning över natt. Lutlösningen blandas av lika delar björkaska och vatten. Förr i tiden använde man gjutjärnsgrytor som man kokade luten i. Idag kan man använda sig av rostfria kärl eller plasthinkar. När man slår gnistor med eldstål och flinta används bara en liten bit av fnösket. Fnösket måste rivas lite i kanten så att det får en luddig yta för att lättare fånga upp gnistan. För att få igång elden kan det glödande fnösket läggas ihop med enebark och torrt gräs i en näverrulle. Sedan blåser man tills en låga slår upp.
På bilden ovan syns en ticka, en skalad topp och det färdiga fnösket.
Källa: Museipedagog Erik Sjöqvist, Skansen.