Bageriet

Bageriet ligger i ett hus från Gotlandsgatan i Stockholm och visar ett bageri på 1870-talet. Utanför porten hänger den typiska bageriskylten i form av en förgylld träkringla.

Foto: Marie Andersson

 

Inne i bageriets butik kan man ibland köpa nybakat bröd. Här säljs olika typer av kaffebröd och matbröd som var vanliga förr.

Innanför butiken ligger siktkammaren, där mjölet siktades och där man ställde nygräddat bröd att svalna. Nästa rum är själva bageriet som domineras av bakbordet och den stora bakugnen, som är murad mitt i huset.

Man fick lov att börja elda i god tid innan brödet skulle gräddas, eftersom det tog många timmar att värma upp ugnen. Man eldade med ved inne i själva ugnen. När den var tillräckligt varm skrapades glöden ut och brödet gräddades på plåtar eller direkt på ugnens botten.

 

Arbetet i bageriet krävde passning nästan dygnet runt; en bagare arbetade ofta 16–18 timmar per dygn. Lika mycket arbetade de gesäller och lärlingar som han hade till hjälp. Åt gården ligger en gesällkammare, där gesällerna sov mellan arbetspassen. Lärlingarna sov på golvet i bageriet eller bakom ugnen i siktkammaren.

 

Om du är rättighetsinnehavare och har invändningar kontakta gärna oss via vår kontaktform.

Källa:.

Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag