Ryska-Svenska & Svenska-Ryska
Sedan 2000 tillhandahåller vi professionella skriftliga översättningar från svenska till ryska och från ryska till svenska. Vi översätter texter och dokument för svenska och ryska företag och myndigheter samt för privatpersoner. ”Veles” – en kombination […]
17 500 skolelever såg film på biograf med subventionerat skolbioprogram
Регион Стокгольм предоставляет субсидии на школьное кино, чтобы дети и подростки могли посетить кинотеатры во время учебы. В прошлом году благодаря этой программе кинофестивали были организованы для 17 500 школьников. […]
Barn och unga får höjd tandvårdsersättning
Ökning av ersättningen för barn- och ungdomstandvård i Region Stockholm Från den första februari kommer ersättningen för allmän barn- och ungdomstandvård i Region Stockholm att öka. Denna höjning omfattar tandvårdspengen […]
Informationstillfälle och frågestund för sökande till Innovationsfonden 2025
Innovationsfonden har nu öppnat ansökningsperioden för projekt som ska genomföras år 2025 fram till den 3 februari. Sökande från Region Stockholm som arbetar minst 50 procent samt anställda vars arbetsgivare […]
Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag
En kulturell krog värd en omväg
En kulturell krog värd en omväg Maten är inga kontsverk. Men restaurangen är ett trevlig sällskap till det eleganta museet vid Vasaparken. Rätterna på Sven-Harrys känns besläktade med krogklassikerna på andra sidan parken, Tennstopet och Wasahof. Den tecknade naivistiska bilden av parken och Sven-Harrys nya byggnad påminner också om fornstora dagar när konstnärer som Stig Claesson illustrerade krogmenyer. En stor version av teckningen hänger ovanför bardisken och kockarna.
”Inget att dölja”
Den franska delen av menyn minner om de tider när köket från Paris sågs som exotiskt och spännande. Huvudstaden för konst och cuisine. Men de ljusa öppna ytorna är absolut 2000-tal. Likaså insynen till kockarna som står och lagar rätterna. Inget att dölja. Stora fönster med utsikt mot parken och grannbyggnaderna. Att titta ut och bli tittad på. Restaurangen är ett naturligt komplement till museet, på samma vis som bättre museer i New York ofta har ett hyggligt matställe också.
”Bra råvaror räcker långt”
Menyn följer säsongen. Nu på sommaren har vi blivit belåtna med en förrätt på sill och strömming som serveras vackert upplagd i små skålar. Mycket aptitliga och vällagade röror med intressanta smakbrytningar. Vi tyckte också om förrätten med mozzarella och tomater, där osten kom från buffel och tomaterna var smakrika. Bra råvaror räcker långt. 135 kronor kostar den aptitretaren. De har också råbiff som man kan få i halv eller hel portion. Den kallas Sven-Harrys oxfilétartar och får karaktär av stark senap, sardeller och kapris. 175 eller 225 kronor beroende på storlek.
”Ett trivsamt utflyktsmål”
Det är alltså inte billigt på Sven-Harrys. Vi har dock alltid blivit nöjda med maten vid våra besök. En entrecôte för 285 kronor serveras med grillad sparris och andra av årstidens grönsaker och lämnar oss mycket mätta och belåtna. Serveringen är proffsig och effektiv, personalen vänlig och hjälpsam. Guldhuset vid parken, som på toppen av byggnaden har en kopia av donatorns hus på Lidingö, är ett trivsamt utflyktsmål. En kvarterskrog värd en omväg. Utanför fönstren myllrar folk i parken, med olika aktiviteter beroende på årstid och väder.
SMAKRÅDET: Aftonbladet
Källa:.