Ny regional bibliotekplan
Ny regional biblioteksplan för Stockholm 2025-2028 En ny regional biblioteksplan har tagits fram för Stockholm, giltig från år 2025 till 2028. Denna plan kommer att vägleda arbetet med länets folkbibliotek […]
Barn Dans
Och nu vill vi presentera våra kompisar! Danskonstakademien erbjuder danskurser för barn som syftar till att utveckla kreativitet, dansanthet, koordination, musikalitet och konstnärlig uttrycksförmåga. Vi gör övningar som utvecklar flexibilitet, smidighet […]
Hornborgastugan
Hornborgastugan kommer från Hornborga by i Västergötland. Den består av stuga, fähus och lada, sammanbyggda under gemensamt tak . Om vi hade besökt Hornborga by i Hornborga socken i Västergötland […]
Beslut om centralt journalsystem uppskjutet
Regionstyrelsen i Stockholm beslöt att skjuta upp beslutet om införande av ett nytt huvudjournalsystem för regionens hälso- och sjukvård för att möjliggöra en bredare parlamentarisk samstämmighet. Diskussionen ska fortsätta vid […]
Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag
En kulturell krog värd en omväg
En kulturell krog värd en omväg Maten är inga kontsverk. Men restaurangen är ett trevlig sällskap till det eleganta museet vid Vasaparken. Rätterna på Sven-Harrys känns besläktade med krogklassikerna på andra sidan parken, Tennstopet och Wasahof. Den tecknade naivistiska bilden av parken och Sven-Harrys nya byggnad påminner också om fornstora dagar när konstnärer som Stig Claesson illustrerade krogmenyer. En stor version av teckningen hänger ovanför bardisken och kockarna.
”Inget att dölja”
Den franska delen av menyn minner om de tider när köket från Paris sågs som exotiskt och spännande. Huvudstaden för konst och cuisine. Men de ljusa öppna ytorna är absolut 2000-tal. Likaså insynen till kockarna som står och lagar rätterna. Inget att dölja. Stora fönster med utsikt mot parken och grannbyggnaderna. Att titta ut och bli tittad på. Restaurangen är ett naturligt komplement till museet, på samma vis som bättre museer i New York ofta har ett hyggligt matställe också.
”Bra råvaror räcker långt”
Menyn följer säsongen. Nu på sommaren har vi blivit belåtna med en förrätt på sill och strömming som serveras vackert upplagd i små skålar. Mycket aptitliga och vällagade röror med intressanta smakbrytningar. Vi tyckte också om förrätten med mozzarella och tomater, där osten kom från buffel och tomaterna var smakrika. Bra råvaror räcker långt. 135 kronor kostar den aptitretaren. De har också råbiff som man kan få i halv eller hel portion. Den kallas Sven-Harrys oxfilétartar och får karaktär av stark senap, sardeller och kapris. 175 eller 225 kronor beroende på storlek.
”Ett trivsamt utflyktsmål”
Det är alltså inte billigt på Sven-Harrys. Vi har dock alltid blivit nöjda med maten vid våra besök. En entrecôte för 285 kronor serveras med grillad sparris och andra av årstidens grönsaker och lämnar oss mycket mätta och belåtna. Serveringen är proffsig och effektiv, personalen vänlig och hjälpsam. Guldhuset vid parken, som på toppen av byggnaden har en kopia av donatorns hus på Lidingö, är ett trivsamt utflyktsmål. En kvarterskrog värd en omväg. Utanför fönstren myllrar folk i parken, med olika aktiviteter beroende på årstid och väder.
SMAKRÅDET: Aftonbladet
Källa:.