”Kul för att vara halvperverterat”

Foto: Scanpix

Allsång på Skansen inför storpublik och miljoner fans i tv-soffan. Då längtar Thorsten Flinck till helgen och konserterna på Dalarö Strand Hotel – en tradition han hållit uppe i tio raka år. – Det är ju roligare att spela intimt. Men det är kul att kunna ställa upp i ett halvperverterat sammanhang som allsången med en bra grej man kan stå för, säger han.

Thorsten Flinck har inte precis gjort sig känd som en konservativ herre som värnar särskilt mycket om traditioner. Men även en fri själ kan göra snedsteg, och för Thorsten är sommarkonserterna på Dalarö Strand Hotel den okända lasten. När han tar med sig sin Revolutionsorkester och bjuder på en dubbelkonsert i helgen är det tionde sommaren i rad som han uppträder för Skärgårdspubliken. – Jo, det är ju roligt att upprätthålla några traditioner. Jag har ju inte så många (skratt). Men det är roligt, riktigt roligt. Det är många i publiken som varit med länge och sett oss varje gång. Och det är en oerhört vacker scen, med förskärgården som bakgrundskuliss, säger han.

Vad kommer du att bjuda på i helgen? Blir det musik som spänner just tio år tillbaka i tiden?

– Det blir ju mycket från nya skivan, ”En dans på knivens egg”, som för övrigt har sålt guld nu. Men naturligtvis bjuder vi på lite äldre grejer för dem som varit med hela vägen, lite highlights så att säga.

Du ”värmer upp” inför Dalarö-spelningen med att göra Allsång på Skansen. Du har ju varit med tidigare, vad har du för förväntningar den här gången?

– Nä, jag tänker inte så mycket på det. Det blir väl roligt att vara med och kul att påminna publiken om att plattan är ute. Det var roligt sist jag var med men det är ju så med de stora sammanhangen, som allsången och Melodifestivalen, det är ju vad det är. Det bjuder ju inte på något nytt utan är precis som man förväntar sig varje gång. Det är arenarock, som Peace & Love och de stora jävla scenerna. Det är ju roligare att spela intimt. Som spelningarna på Dalarö Strand Hotel.

Du var en del av Melodifestivalen i våras, en minst sagt enorm tillställning som bevakas extremt. Och nu alltså Allsång på Skansen. Hur förhåller du dig till det? Trivs du med all uppmärksamhet?

– Melodifestivalen, som allsången, är sammanhang som inte riktigt går att jämföra med något annat som jag brukar figurera i. Men det kul att kunna delta i ett halvperverterat sammanhang, som Melodifestivalen eller allsången, med en bra grej som man står för. Det är förutsättningen. Annars hade jag aldrig gjort det. Men jag skulle absolut göra Melodifestivalen igen! Om det är med rätt låt, något som som jag tror på. Annars nej. Jag har varit otrogen mot mig själv några få gånger och det har det gått åt helvete varje gång.

Du har en stor turné inbokad i höst. Är det musiken som gäller för dig inom överskådlig framtid? Har du några andra järn i elden som du vill berätta om?

– Musiken är det som gäller i första hand framöver. Förutom en grej vi ska köra på Brunnsgatan 4, Allan Edwalls gamla teater. Där ska jag både regissera och spela i vinter. Men exakt vad det är är hemligt än så länge, där får ni ha tålamod.

Vad tycker du är roligast egentligen, musik eller teater?

– Jag är ju teaterman i grunden, det är min grej. Men på något sätt är musikern Thorsten Flinck en förgrening av teatermannen. Jag vet inte längre, det ena hör ihop med det andra.

David Tanentsapf david@aos.se

Källa.

Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag