Stockholmskortet: Konst och arkitektur

Stockholm är en av världens museitätaste städer. Och av sammanlagt hundra museer är cirka tjugo inriktade på konst och arkitektur. Det finns med andra ord en hel del att uppleva för den som är road av svensk formgivning, ur såväl historiskt som modernt perspektiv. Här är ett urval av de museer som är inriktade på konst och arkitektur. Alla har fri entré för innehavare av Stockholmskortet!

En bra utgångspunkt är området runt den gröna ön Skeppsholmen. Strax före bron på Blasieholmen ligger Sveriges ledande konstmuseum, Nationalmuseum, med en permanent utställning, ”Den moderna formen 1900-2000”, som handlar om utvecklingen inom skandinavisk formgivning. Här finns också verk av Sveriges främsta konstnärer samt internationella mästare.

 

 

 

Tvärs över Strömmen, i Kungliga Slottet, ligger Gustav den III:s antikmuseum som faktiskt är Sveriges äldsta konstmuseum. Väl på Skeppsholmen finns två intressanta museer. Arkitekturmuseet har bland annat en basutställning om arkitektur i Sverige. Granne med Arkitekturmuseet ligger det ansedda Moderna Museet. Samlingen på Moderna Museet är en av världens främsta samlingar med konst från cirka 1900 fram till idag och omfattar målningar, skulpturer, installationer, grafiska blad och fotografier.

Stockholmarnas egen konsthall, Liljevalchs konsthall, ligger på Djurgården och visar bland annat en populär vårutställning för kända och okända konstnärer. Ett av de nyare konstmuseerna heter Bonniers Konsthall och ligger i centrala Stockholm. Bonniers konsthall visar uteslutande konst av nutida konstnärer från när och fjärran. Huset är ritat av Johan Celsing Arkitektkontor och är en spännande byggnad i glas. Missa heller inte Fotografiska, en konsthall i världsklass.

Att titta in i ett konstnärshem ger ett bredare perspektiv på konstnärskapet. Två av Stockholms dolda pärlor är just konstnärshem, mycket tack vare separata konsthallar med aktuella utställningar.

På Djurgården ligger Prins Eugens Waldemarsudde. I hans hem visas hans samling av nordisk sekelskifteskonst. Millesgården på Lidingö är Carl och Olga Milles konstnärshem. Missa inte Millesgårdens skulpturpark där kända verk av Carl Milles är placerade i terrasser och fontäner.

Källa: www.visitstockholm.com

Om du är rättighetsinnehavare och har invändningar kontakta gärna oss via vår kontaktform..

Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag