Trots prislarmen – här drar visningen folk

Bostadsmarknaden i Stockholm har genomgått ett stålbad i höst. Men allt är inte nattsvart – det finns fortfarande köpare och säljare med optimism. ”Ibland har man tråkigt en söndag och då tänkte vi att vi måste gå hit och kolla”, säger Anneli Pettersson.
Stockholms bostadsmarknad lämnar en skakig höst bakom sig. Priserna har fallit och på visningarna har det blivit allt glesare.

Intressent. Vi går på visning och tar pulsen på bostadsmarknaden. Mäklaren Jerry Johnsson pratar med intressent. Foto: Erik Simander

I vissa fall har det inte dykt upp några alls.

– Det är ingen idé, det kommer ändå vara tomt här, säger en mäklare när vi vill komma förbi en lägenhetsvisning i Vasastan.
För bara ett halvår sedan skulle lägenheten ha sålts i en hetsig budgivning. Nu är intresset i stället lika med noll.

Alla påverkas inte
Fler andra vittnar om samma sak.

– Helst inte, det är väldigt känsligt just nu, säger en av dem och berättar att han tvingats sänka priset med en halv miljon för att överhuvudtaget ha en möjlighet att få ihop en affär.

Men på vissa håll rullar affärerna på ändå.

I en 98 kvadratmeter stor sekelskifteslägenhet på Hornsgatan tänder mäklaren Jerry Johnsson upp stearinljus och förbereder det sista.

Det är högt i tak, köket fräscht och i vardagsrummet brinner det i kakelugnen. Alla detaljer är rätt och optimerade för att platsa i en snygg mäklarannons. Utgångspriset är 7 990 000 kronor.

– Det har varit ett ganska stort intresse, säger han.

Stort intresse
Det dröjer inte länge förrän de första spekulanterna anländer. Anneli Pettersson, som bor ett stenkast bort, fastnar för den direkt.

– Jag och min sambo satt i helgen och kollade Hemnet och tänkte att den här är jättefin. Vi är inte ute och letar aktivt men ibland har man tråkigt en söndag och då tänkte vi att vi måste gå hit och kolla, säger hon.

Hon tar ett varv i vardagsrummet och konstaterar att lägenheten är perfekt.

– Vi vill ha lite större och så fann vi denna och tyckte att den hade det vi önskade. Vi bor redan på Södermalm och vill gärna vara kvar här.
I vår träder de nya lånereglerna i kraft. Det innebär att amorteringskravet skärps ytterligare och att bostadslånet blir ännu mer kopplat till inkomsten. Beslutet, som meddelades nyligen, har skapat stor oro på den redan svajiga marknaden.

Men det är ingenting Anneli Pettersson är bekymrad över.

Anneli Pettersson är an av flera intresserade köpare som kommer på visningen. Foto: Erik Simander
– Situationen är som den är. Vi köpte inte vår lägenhet för att tjäna massa pengar, vi köpte den för att ha någonstans att bo. Så kan vi sälja den till samma pris som vi köpte den för eller lite mer är det bra, bara vi inte går back, säger hon.

Samtidigt som svalare priser kan ställa till problem för många gynnas ändå vissa grupper. Förstagångsköpare med kapital och de som vill byta upp sig har bättre förutsättningar än på länge att ta sig fram på marknaden. Det är något som Anneli Pettersson själv tänkt på.

– Absolut är det så. Men det beror också på lånen och om man får ta dem. Nu är kraven mycket hårdare, vilket är bra tycker jag. Jag hoppas att priserna går ner ännu mer, folk måste ju ha råd att bo.
Under den halvtimmeslånga visningen kommer det förbi fem sällskap. En man som vill vara anonym berättar att han ska separera och att han har tittat på lägenheter i området ett tag.

"Det har varit ett ganska stort intresse", säger mäklaren Jerry Johnsson. Foto: Erik Simander

”Det har varit ett ganska stort intresse”, säger mäklaren Jerry Johnsson. Foto: Erik Simander

Att ensam köpa en bostad för åtta miljoner kronor är inget problem för honom.

– Nej, det handlar mest om känslan. Det måste vara rätt. Ekonomiskt finns inga hinder, säger han.

Hur tänker du kring marknadsläget?

– Det är klart att man är lite orolig. Många lägenheter med bra lägen drar fortfarande iväg i budgivningar. Så man vill ju inte köpa något som sedan går ner i värde.

Jenny Öhman, som i dag bor i en villa på Lidingö, funderar på att flytta tillbaka till Södermalm, där hon är uppvuxen.

Även hon fastnar för lägenheten.

– Den är jättefin. Det är den här typen av bostad jag skulle vilja ha. Sedan är det inte klart om det är rätt storlek. Men läget är bra, den här delen av Söder passar mig, säger hon.

Som villaägare med 35 års bostadskarriär i ryggen är pengarna ett mindre problem. Däremot finns det flera andra faktorer att ta hänsyn till.

– För mig som har en villa är läget just nu sådant att relationen villa-lägenhet börjar bli lite bättre, vilket gör att det är i det här läget man kanske ska växla in den, säger hon.

– Men jag tänker att jag i första hand är ute efter en bostad jag vill bo i. Det ekonomiska beslutet är ett beslut. Och det känslomässiga beslutet är att hitta ett hem där jag vill vara. Visst det är et I-lands problem, men det är ändå sådant jag måste ta ställning till, säger hon.

 

Källa: https://www.stockholmdirekt.se/bostad/trots-prislarmen-har-drar-visningen-folk/repqls!I7EJPSSlU3PWYTFN8hEX2Q/

Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag