Aquaria Water Museum
About the Aquaria Water Museum Aquaria Water Museum The Aquaria Water Museum in Stockholm exhibits living ecosystems, with water as a common factor. This museum is devoted to water, and […]
Ny busstation planeras i Tumba för 2026 – så här kommer den att se ut!
Bussterminalen i Tumba genomgår en ombyggnad för att skapa en säkrare miljö för resenärer och öka kapaciteten för bussarna. Den gamla terminalen, som är sliten och föråldrad, byggs om för […]
Hylla till kvinnorna: Vem kommer att arkiveras 2025?
Den 8 mars, på Internationella kvinnodagen, avslöjades det av Stockholms läns museum och Kvinnohistoriska att under år 2025 kommer de att arkivera material relaterat till kvinnor som gjort betydande insatser […]
Nordic Museum – Swedish traditions and trends
Description of the Nordic Museum The Nordic Museum (Nordiska muséet), located on Djurgården in central Stockholm, displays the cultural history of Sweden from the 16th century until today. The collections […]
Allt om Stockholm: Kultur, Nöje och Företag
Så byggdes Gamla Stockholm
Så byggdes Gamla Stockholm
Arkitekten Fredrik Lilljekvist tog till många knep för att skapa Stockholmsutställningens populära attraktion Gamla Stockholm, vilket man förstår när man läser Ulf Sörensons utmärkta bok “När tiden var ung – arkitekturen och Stockholmsutställningarna 1851, 1866, 1897, 1909″.
Förutom den anlagda ön som fick representera Helgeandsholmen så byggdes en del av husen på pålar ute i vattnet för att få extra yta utöver den mark som udden Framnäs erbjöd. (Just nu pågår Historiska museets utgrävning av den anlagda ön – mer om detta på deras blogg.)
Endel av husen visste man inte hur de egentligen såg ut på 1500-talet, utan för exempelvis Mynthuset användes ett hus från Vadstena som modell. Några hus inne i själva staden hämtade drag från hus i t ex Visby , medan andra hus fanns mer väldokumenterade och lättare kunde rekonstrueras.
Endel saker som besökaren såg var verkligen äkta: det var riktig stenläggning på gatorna, många hus hade riktigt taktegel och vissa gamla möbler och portar hade forslats dit för öka autenciteten. Men mycket var förstås fejk. För att få rätt känsla på tegelväggar och stenmurar hade man gjort avtryck av äkta sådana och sedan gjort gipsgjutningar som målades och fästes på de bräder som utgjorde stommen i byggnaden. Andra byggnader hade uppförts på riktigt sätt, såsom korsvirkeshus och trähus, men sedan hade man behandlat ytorna så att de skulle se gamla ut.
Tidskriften “För svenska hem” utgav som gratisbilaga en “revy i bild och ord” över utställningen. I skriften påpekas att GamlaStockholm “utgjort utställningens clou”. 12 000 besökare om dagen hade denna attraktion. Sedan är det frågan om folk gick dit för att se de rekonstruerade byggnaderna – eller om det var alla nöjen som lockade. För inne i husen på detta område fanns några av hela utställningens mest intressanta uppfinningar och moderniteter. Men mer om detta i ett kommande inlägg.
Ett annat populärt nöje var de dagliga slagsmålen på Stortorget i Gamla Stockholm. Varje dag klockan tre rök några knektar ihop och det var inte alla besökare som förstod att det var ett arrangerat slagsmål utan det fanns de som försökte ingripa och sära på bråkmakarna.
Om du är rättighetsinnehavare och har invändningar kontakta gärna oss via vår kontaktform.
Källa: .